سرويس فرهنگي مشرق- تئاتر ميداني«شب آفتابي» از آن دسته از طرح هاي هنري است که توانسته فرم و محتوا را به خوبي به هم گره بزند و نحوه ارائه بديع آن، در جذب مخاطب موفق گردد.
احسان محمد حسني معاون هنري پيشين بنياد حفظ آثار و نشر ارزش هاي دفاع مقدس، از کساني است که در پا گرفتن «شب آفتابي» نقش داشت. روايتي که محمد حسني از نظرات رهبر انقلاب درباره اين برنامه در گفت و گو با هفته نامه پنجره مطرح مي کند خواندني است.
***
گويا شما يک بار هم در خصوص شب آفتابي خدمت مقام معظم رهبري رسيدهايد؟
بله. من، بهزادپور، آقاي گلعلي بابايي و سردار عسگري به عنوان برگزارکنندگان شب آفتابي خدمت آقا رفتيم. برنامه را با چندين دوربين ضبط و روي پرده براي آقا نمايش داده بودند.
نظر صريح ايشان درباره شب آفتابي چه بود؟
آن روز که در حضور ايشان بوديم، اول من کمي گلايه کردم و گفتم آقا جان! ما چند سال است که اين برنامه را اجرا ميکنيم، توقع داشتيم يک سال هم شده، شما تشريف ميآوريد. ايشان لبخندي زدند و گفتند من مثل شما جوانها انرژي ندارم از کوه بالا بيايم و اين برنامه را ببينم. بعد از اين مقدمات، حضرت آقا دو ويژگي براي شب آفتابي ذکر کردند و دو دستور مهم دادند. ويژگيها اين بود:
1- اين پديده يک هنر بومي و کاملاً ايراني است، ظرفي است که از آن ميتوان براي بيان محتواهاي ديگر بهره برد و مثل سينما و تئاتر سوغات غرب نيست. 2- يک برنامه، يک هنر مردمي است، چون مردم ساعتها در صف ميايستند تا از آن استفاده کنند، برعکس تئاتر و سينما که گاهي اوقات رونق ندارند.
- توصيهها و دستورات ايشان چه بود؟
اول گفتند که اين کار نبايد منحصر به تهران شود. بايد حتماً در استانهاي ديگر هم برود تا ديگران هم از اين هنر بديع استفاده کنند. دستور ديگرشان اين بود که نيروهاي جوان و تازهنفس هم به مجموعه اضافه شوند و کار ياد بگيرند. ترجمه حرف آقا اين بود که کار در انحصار من و ديگري نباشد.
- شما چه کرديد؟
همان سال، ستاد راهيان نور از من خواست مقدمات اجراي اين برنامه را در خوزستان فراهم کنم. من هم ، طرح را به سعيد اسماعيلي که دستيار بهزادپور بود، پيشنهاد دادم و البته خودم را کنار کشيدم. خودشان با هم مذاکره کردند و نتيجهاش شد «ستاره صبح».
احسان محمد حسني معاون پيشين هنري بنياد حفظ آثار و از پايه گذاران برنامه شب آفتابي در گفت و گويي از نظرات رهبر انقلاب درباره اين برنامه مي گويد.